ارزیابی املاک اوقافی توسط کارشناس رسمی دادگستری

ارزیابی املاک اوقافی توسط کارشناس رسمی دادگستری

وقف در لغت به معنای حبس کردن و به‌اصطلاح به مالی میگویند که حبس و یا بازداشت‌شده است. مال وقفی در اصطلاح شرعی و حقوقی به مالی میگویند که قابل انتقال و معامله نیست و منافع آن به نفع عده‌ای خاص و یا عموم آزاد است. تعداد بسیار زیادی از املاک وقفی در کشور ما وجود دارند و در کل خریدوفروش املاک موقوفی قانونی و جایز نیست و معمولاً این املاک در قالب اجاره و برای مدت زمانی قابلیت واگذاری به غیر را دارند و هیچ‌گاه عرصه به شخص دیگری واگذار نخواهد شد.

منظور از املاک اوقافی، املاک دارای معارض و مدعی و یا اینکه ملک در تصرف و استملاک اداره اوقاف است، نیست بلکه به ملکی میگویند که عرصه آن متعلق به فردی بوده ( به افرادی که وقف می‌کنند به‌اصطلاح واقف میگویند) که قبلاً آن را وقف کرده و اداره اوقاف این عرصه یا زمین را به‌صورت ۹۹ ساله به افراد دیگری فروخته و مبلغ زمین را به‌صورت قسط‌های ناچیز و سالیانه از این افراد اخذ می‌کند.

دلیل ارزان‌تر بودن املاک موقوفی نسبت به املاک شخصی چیست؟

بعضی از افراد مذهبی معتقدند که نماز خواندن و عبادت در املاک اوقافی ازنظر شرعی ایراد دارد زیرا ممکن است غصبی باشد و صاحب اولیه زمین راضی نباشد و به همین دلیل ارزان‌تر است و اگر هم این‌گونه باشد مسئولیت شرعی آن با اداره اوقاف می‌باشد نه با فرد خریدار یا عبادت‌کننده!! ساخت‌وساز در این املاک بلامانع می‌باشد ولی فرق اسناد ملکی معمولی و اسناد اوقافی این است که سند اوقافی به شما اختیار تام در زمینه ملک مورد ارزیابی را نمی‌دهد و فعالیت‌هایی ازجمله ساخت‌وساز و… باید بااطلاع اداره اوقاف و پرداخت عوارض به این اداره باشد.

کارشناسان رسمی دادگستری معمولاً املاک موقوفی را در جهت تعیین اجاره‌بها و ترهین وثایق مورد ارزیابی قرار می‌دهند که البته اکثر بانک‌ها و سازمان‌ها اسناد و مدارک املاک وقفی را از اشخاص حقیقی برای در رهن پذیرفتن و ارائه خدمات و امکانات خود به آن‌ها نمی‌پذیرند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تأکید مقام معظم رهبری سازمان اوقاف و امور خیریه به‌صورت اداره‌ای بسیار مهم و حیاتی در کشور محسوب می‌شود و درآمد حاصل از قراردادهای اجاره با مستاجرین موقوفات صرف امور خیریه و خواسته‌های وقف کنندگان اموال و املاک می‌شود. اجاره مرسوم‌ترین و مهم‌ترین عمل در استفاده و درآمدزایی از املاک اوقافی می‌باشد و برای اجاره دادن املاک وقفی علاوه بر شرایط عامی که در هر قرارداد موجر و مستاجر وجود دارد، شرایط خاصی را نیز شامل می‌شود که عباتند از:

  • انجام مزایده
  • مستأجر باید دارای ضامن معتبر و یا وثیقه مناسب باشد
  • مستأجر به‌هیچ‌وجه حق واگذاری و انتقال ملک در موعد تعیین‌شده خود ندارد
  • مدت اجاره ملک موقوفی نمی‌تواند بیشتر از ده سال باشد

ارزیابی و تعیین اجاره بها املاک اوقافی بر اساس نظر کارشناس رسمی دادگستری به نرخ عادله روز و سایر شرایط موجود در آگهی قید می‌گردد. مبلغ اجاره بها املاک اوقافی طبق اجاره‌بهای سال‌های قبلی تعیین می‌گردد و در جاهایی که قانون موجر و مستأجر اجرا نشده است اجاره‌بهای عادله عبارت است از ده درصد ارزش معاملاتی اعیانی و هشت درصد ارزش معاملاتی عرصه یا زمین.

3.6 / 5. مجموع: 5

اشتراک گذاری توسط:

فیسبوک
توییتر
لینکدین
واتس‌اپ
تلگرام
ایمیل

مقالات مرتبط را مطالعه کنید:

19 دیدگاه دربارهٔ «ارزیابی املاک اوقافی توسط کارشناس رسمی دادگستری»

  1. آیا اینکه بنگاه داران در قیمت کارشناسی خود روی زمین مو قوفه قیمت می گزارند درست است یا خیر.و اگر زمین موقوفه است مگر نباید فقط قیمت اعیان به قیمت روز در کارشناسی محاسبه شود؟

  2. میثم شهابی

    سلام من یه زمین خریدم که یک ونیم دانگ ان وقف بود وصاحب قبل سنداجاره با اوقاف داشت اما اجاره سالانه را پرداخت نکرده است والان بنده به اوقاف مراجعه کردم که هم انتقال سنداجاره را انجام هم بدهی های قبل را بپردازم خواستم ببینم بدهی های قبل به قیمت روز باید پرداخت شود یا هرسال به قیمت خود ان سال ؟؟ممنون

  3. امیر شیخ یوسف

    سلام اینجانب قطعه زمینی دارم که باقیمانده پلاک می باشد و سالیان سال است که در تصرف من می باشد حال شخصی با دردست داشتن یک سند از پلاک کل مدعی و معارض شده است و در اداره ثبت املاک هم شدیدا نفوذ دارد شما میتونید منو راهنمایی و کمک کنید؟

    1. مدارک مالکیت، اسناد و مدارک و نحوه انتقال از مالک قبل به شما است. در صورت در دست داشتن اسناد مالکیت و خرید از مالک می‌توانید برعلیه فرد اقامه دعوی کنید.

  4. با سلام و خسته نباشید خدمت کارشناس محترم. زمینی را که در حال حاضر به شکل چند اتاق قدیمی و خرابه میخواهم خریداری کنم که اوقافی هست.و برای ساخت هتل .میخواستم بدانم با توجه به هزینه بالای ساخت در آینده اداره اوقاف می‌تواند مدعی ملک. شده و آن را باز پس بگیرد بدون اینکه هزینه ای پرداخت نماید؟ در صورتیکه قبل. از ساخت تمام مدارک و توافقات لازم از اداره مذبور و شهرداری گرفته شود؟

    1. موضوع مالکیت عرصه و اعیان در املاک اوقافی مطابق با قرارداد فیه مابین مشخص می‌گردد و ضمن اینکه توصیه می‌گردد مطلب با عنوان “ارزیابی املاک اوقافی” را از سایت آرمان سنجش مطالعه بفرمایید.

  5. سلام من چند وقت پیش یک مغازه اوقافی معامله کردم که سر تیتر اجاره نامه اولی نوشته اجاره نامه تجاری اما الان که من صاحب مغازه شدم سرتیتر اجاره نامه نوشته مسکونی میخواستم بدونم این مشگلی نداره

  6. اسکندر مجیدی

    با سلام من مستاجر مغازه ای هستم که قدمت اجاره آن به سی سال قبل برمیگردد، جدیدا مالک این ملک رو به اداره اوقاف واگذار کرده یا باصطلاح وقف کرده ست حال میخواستم بدانم تکلیف حقوق قانونی من چیست و اینکه ممکنه اوقاف میتواند نسبت به تخلیه محل اقدام کند؟

  7. حق التقدیمی زمینهای اوقافی ازیه سال به سال دیگرچگونه محاسبه می شودیعنی اگرامسال برای سند۳۰۰متری ۷میلیون درخواست شدآیا درصورت عدم پرداخت سال آینده افزایش دارد؟؟

  8. محمد مهدی صاحبی

    قرار داد ما با اداره ی اوقاف پایان یافته و مستجر سر قفلی میباشم . برای تجدید قرار داد با توجه به اینکه سرقفلی ملک مذکور مربوط به قبل از سال ۵۶ میباشد اداره ی اوقاف موضوع تجدید اجاره ی را به کارشناس رسمی معرفی نمود که از طرف خود اداره ی اوقاف تعین . هزینه ی کارشناسی برابر قانون به عهده ی چه کسی مباشد؟؟؟

  9. باعرض سلام
    پدر بنده سال ۵۹باغی به مساخت حدود ۴۰۰۰متر از شخصی خریداری نمود و بینشون قولنامه دستی با امضا چندین شورا روستایی نوشته شد که عرصه و اعیان و از اویل انقلاب چندین سال بود که در محضر سند زنده نمی شد و سال ۶۳که سند زده شده توی سند ششدانگ اعیانی نوشته شده و دیکر پدر بنده پیگیرش نشد و هیچ خبری هم از صاحب عرصه نبود تا اینکه چندین سال قبل خانومی ادعا می کنه که اجاره عرصه به من بدهید سوال بنده از جنابعالی اینه که آیا سند ما که نوشته ای از کلمه وقف داخلش نیست و نوشته شده ششدانگ اعیانی موقوفه است و اگر هستش چراین خانم بعداز از سی سال ادعای عرصه می کند ممنون میشم از راهنماییتون

    1. مدیر محتوای سیستم

      باسلام
      باتوجه به توضیحاتی که بیان نمودید، پیشنهاد می‌گردد، مالک و یا نماینده قانونی با در دست داشتن سند مالکیت جهت کسب اطلاع به اداره ثبت مراجعه نماید.

  10. سلام من قطعه زمینی از یه آقایی خریدم حالا فهمیدم اوقاف هست و بند ز
    آیا اوقاف به من اجازه ساخت وساز میدهد
    من باید چیکار کنم ؟

    1. قبل از خرید و فروش باید استعلام گرفته شود؛ به اداره اوقاف مراجعه و درخواست خود را مطرح کنید، اجازه ساخت و ساز در زمین های اوقافی با اجازه اداره اوقاف وجود دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *