کارشناس رسمی دادگستری ابنیه و آثار باستانی، ازنظر صلاحیت در گروه تخصصی راه و ساختمان قرارگرفته است. ابنیه و آثار باستانی تقریباً در سرتاسر کشورمان به چشم میخورد و این به جهت غنای تاریخی و تمدن باستانی این مهد کهن است،
ابنیه و آثار باستانی و بهعنوان میراثی کهن از ادوار و اعصار گذشته به ما به ارث رسیده است، حفظ، حفاظت و پاسداشت این میراث کن وظیفه هر فرد از جامعه است. موضوعات مرتبط با آثار باستانی به دلیل مباحث تاریخی و باستانی حائز اهمیت بسیاری است، از طرفی اهمیت تخصص در این صلاحیت در جریان موضوعات و پروندههای تخصصی این بخش قطعاً جزو موارد نادر در حوزههای تخصصی است که بخش عموم مردم از آن بیاطلاع هستند. لذا در بسیاری موارد موردنیاز متقاضیان و خصوصاً متخصصان است، کارشناس، پس از اخذ پروانه فعالیت حرفهای بهعنوان کارشناس رسمی در عناوین حوزه فعالیت بایستی صلاحیتهای مربوطه را اخذ نماید.
سابقه دیرینه کشورمان ایران و وجود ابنیه و ساختمانهای باستانی و همچنین بناهای با قدمت زیاد که ازنظر تاریخی و هویت اجتماعی دارای اهمیت و ارزش زیادی هستند، موجب شده است که بر اساس قانون، حفظ این آثار و ابنیه از وظایف سازمان میراث فرهنگی باشد و حراست از این سرمایههای ملی وظیفه همه ایرانیان است. تقابل منافع شخصی و حفظ هویت ملی مکتسبه از آثار و ابنیه تاریخی همواره سودجویان و منفعتطلبان را بر آن داشته است تا با از بین بردن این آثار منافع شخصی خود را دنبال نمایند.
ابنیه و آثار باستانی ملی در کشورمان از درجات اهمیت خاص و طبقهبندیشدهای هستند، حفظ و حراست از آثار و ابنیه باستانی که بهعنوان آثار ملی و جهانی ثبتشده در سازمان یونسکو میباشند در اولویت نخست است.همچنین ابنیه و ساختمانهای تاریخی که بخشی از هویت تاریخی و فرهنگ ایرانزمین هستند در شهرهای متعددی چون تهران، تبریز، مشهد، شیراز، اردبیل و … علیرغم اهمیت این آثار در معرض دستاندازی سودجویان و زمینخواران است.
کارشناس این رشته بایستی با اشراف کامل به تاریخ ایرانزمین از دوران باستان تا تاریخ معاصر ضمن داشتن دانش لازم در مورد شناخت تمایز و تشخیص هریک از این آثار در مواردی که بهعنوان کارشناس در پروندههای اختلافی و پروندههای مطروحه در سیستم قضایی بهعنوان مرجع اظهارنظر کارشناسی قرار میگیرد بتواند در این خصوص اعلام نظر کارشناسان، صریح و قاطع بنماید. تشریح و اعلام نظر در مورد بناهای تاریخی و باستانی ازجمله وظایف کارشناسان این رشته است.
عناوین و شرح صلاحیت و کارشناس رسمی دادگستری ابنیه و آثار باستانی برداری ذیلاً آورده شده است، شرکت آرمان سنجش با سنجش و گزینشهای تخصصی از بین کارشناسان این رشته، همکارانی را با شرایط و سوابق بسیار درخشان و عالی بهعنوان همکار جذب نموده است و در کلیه پروژهها و مواردی که نیاز به اظهارنظر کارشناسی در حوزههای تخصصی این رشته باشد، آماده ارائه خدمات به شخصیتهای حقیقی و حقوقی متقاضی است.
- امور بناها و مستحدثات تاریخی
- تشریح و اعلام وضعیت بناهای ارزشمند تاریخی و باستانی و فرهنگی
شرایط عمومی ثبتنام کارشناس رسمی دادگستری امور ابنیه و آثارباستانی
متقاضیان اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری، بر طبق ماده ۱۵ قانون علاوه بر وثاقت باید واجد شرایط ذیل باشند.
- متدین به دین اسلام، یا یکی از اقلیتهای دینی شناختهشده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و وفاداری به نظام مقدس جمهوری اسلامی.
- داشتن تابعیت ایرانی
- نداشتن پیشینه کیفری
- عدم اعتیاد به مواد مخدر
- نداشتن وابستگی و سابقه عضویت و هواداری در گروههای غیرقانونی، یا مخالف اسلام
- داشتن دانشنامه کارشناسی یا بالاتر- نه معادل- در رشته مورد تقاضا از یکی از دانشگاههای معتبر داخلی (اعم از دولتی یا غیردولتی)، یا خارجی مورد تأیید وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
- داشتن حداقل ۵ سال سابقه کار تجربی در رشته مورد تقاضا بعد از اخذ مدرک تحصیلی مذکور در روز ثبتنام،
- داشـتن حـداقل ۲۵ سال سن
- داشتن معافیت یا کارت پایان خدمت وظیفه عمومی (برای آقایان)
- داشتن سلامت جسمی لازم که شخصاً بتواند امور کارشناسـی را بدون نیاز به کمک دیگران انجام دهد
ب- شرایط اختصاصی ثبتنام امور ابنیه و آثارباستانی
متقاضیان شرکت در آزمون پذیرش کارشناسان رسمی ابنیه و آثار باستانی، علاوه بر داشتن شرایط عمومی بایستی حائز شرایط اختصاصی نیز باشند:
- مدرک معتبر از رشتههای باستان شناسی، مرمت آثار تاریخی، مرمت و احیا بناهای تاریخی
- گواهی معتبر مبنی بر داشتن حداقل ۵ سال سابقه کار تجربی در رشته مورد تقاضا (پس از اخذ مدرک کارشناسی یا بالاتر) در روز ثبتنام و تسلیم تأییدشده و ارائه اصل آنها هنگام مصاحبه علمی و تجربی الزامی است.
اطلاعات و دانلود نمونه سوالات رشته امور ابنیه و آثارباستانی