ارزش گذاری مالکیت فکری موسیقی فیلم

ارزش گذاری مالکیت فکری موسیقی و فیلم

سینما از طریق نشان دادن تصاویر مختلف احساسات خود را به تماشاگران نشان می دهد. بنابراین برای ایجاد یک اثر سینمایی افراد متخصص در حوزه کارهای تولید، کارگردانی، کارهای پشت صحنه و افراد متخصص نیازمند است. سینما عبارت است است یک کار و اثر مشترک از آثار صوتی و تصویری که افردا مختلفی در تولید و ارائه آن سهیم می باشند.

آثار هنری سینمایی به دو دسته (آثار سینمایی قابل تفکیک، آثار سینمایی غیر قابل تفکیک) تقسیم میگردد.

در حالتی که ترانه ای از روی یک آهنگ و آواز ساخته شود، حقوق انحصاری مالکیت فکری برای برای قسمت ادبی و موسیقی در نظر گرفته میشود، بنابراین بهره برداری مجزا از این قسمت ها امکان پذیر است. در آثار هنری قابل تفکیک حقوق مالکیت فکری برای هریک از افراد در نظر گرفته میشود ضمن اینکه یک حق مولف مشترک با سایر همکاران برای افراد در نظر گرفته میشود.

آثار هنری غیر قابل تفکیک، به آثاری گفته میشود که حقوق انحصاری مالکیت فکری مشترک است، بیشترین آثار سینمایی را آثار صوتی و تصویری شامل می شوند، بنابراین برای استفاده از این آثار، افراد متعددی از نظر سرمایه گذاری مالی و هم فکری به کار گرفته میشود.

مالکیت فکری در سینما

حمایت از آثار سینمایی حدود 30 سال است، قانون حمایت از حقوق مولفان، منصفان و هنرمندان در سال 1348 در راستای دفاع از حقوق مالکیت فکری آثار ادبی و هنری به تصویب رسیده است.

عوامل موثر در آثار سینمایی

 کارگردانان: کارگردان بعنوان فرد اصلی در تهیه یک اثر سینمایی قلمداد می گردد، یک فیلم از قدرت فکر و ذهنیت شخصی کارگردان نشات میگیرد. در اروپا نقش کارگردان بسیار برجسته بوده است، یک کارگردان بر  عملکرد فیلم سازی نظارت می‌نماید و بر همه مراحل فیلم سازی نظارت کامل را دارا می باشد.

یک کارگردان باید در آگاهی های لازم شامل (آگاهی اجتماعی، تولید، بازیگری، موسیقی فیلم، دو بلاژ، ضبط، دکور، لباس ……) را داشته باشد. کارگردان بعنوان آفریننده تصاویر است که تصاویر را می آفرینند و باعث ارتباط تماشاگر با فیلم می گردد. بنابراین کارگردان به عنوان فرد اصلی در تهیه یک اثر سینمایی دارای حقوق انحصاری مالکیت فکری است.

فیلمنامه نویس: توضیح و تشریح صحنه ها،  انتخاب موضوع فیلم که ممکن است کمدی یا درام باشد از وظایف فیلم نامه نویس است، یک فیلم نامه قبل از ساخت یک فیلم تهیه شده و عواملی شامل (شخصیت ها، موضوع، حرکات) در آن نقش مهمی را دارند، فیلمنامه نویس با اگاهی از فن نویسندگی سناریو فیلم را می نویسد. در یک تهیه یک اثر سینمایی فیلم نامه نویس هم به اندازه کارگردان دارای حقوق انحصاری مالکیت فکری می باشد.

تهیه کننده: سرمایه گذاری در فیلم توسط تهیه کننده صورت میگیرد، تهیه کننده نقش مالی را در تهیه یک اثر سینمایی تشکیل می دهد، تهیه کننده مراحل تولید، پخش، سرپرستی فیلم را برعهده دارد. تهیه کننده بعنوان فردی است که تصمیم نهایی را در ارتباط با یک فیلمنامه می گیرد. بنابراین بعد از تایید فیلم نامه سرمایه گزاری در جهت فیلم سازی را انجام میگیرد. تهیه کننده نیز از حقوق انحصاری مالکیت فکری برخوردار است.

بازیگران: بعنوان یکی از مهم ترین عوامل فیلم شناخته شده اند، بازیگران نیز از حقوق مالکیت فکری انحصاری در تولید یک اثر سینمایی سهم دارند. نوع اجرای یک بازیگر در موفقیت یک اثر سینمایی بسیار حائز اهمیت می باشد.

بنابراین عوامل مختلفی درتهیه یک اثر سینمایی موثر می باشند، که برای هر کدام از این عوامل حقوق انحصاری مالکیت فکری در نظر گرفته میشود. از جمله حقوق مالکیت فکری در تهیه یک اثر سینمایی شامل( کارگردانان، تهیه کنندگان، فیلمنامه نویس و بازیگران نقش اول ) می باشند.

آثار موسیقی

موسیقی بخش مهمی از زندگی افراد را تشکیل داده و راهی به منظور بیان احساسات به یکدیگر است. موسیقی امکانی برای آرامش و دور بودن از دغدغه های زندگی، کاهش استرس، به افراد می باشد.

 بنابراین موسیقی نقش مهمی در زندگی انسان ها دارد، خالق و پدیدآورنده موسیقی، ایده های فکری خود را بیان نموده، و آثار تصنیف را ارائه می دهد. اشخاصی که آثار موسیقی را اجرا می نمایند، اجرا کننده نامیده میشود.

 مالکیت فکری در موسیقی

حقوق مالکیت فکری بعنوان تحت عنوان کپی رایت از زمان ساخت آهنگ، شعر و ترانه و آماده شدن یک اثر برای موسیقی در نظر گرفته میشود، بدین منظور صاحب اثر به منظور عدم سو استفاده دیگران از اثر موسیقی باید آن را در مالکیت فکری به ثبت برساند.

موسیقی در دسته آثار هنری و ادبی قرار می گیرد. بنابراین با ثبت موسیقی هیچ کس حق کپی رایت آن را بصورت غیر قانونی و بدون اجازه صاحب اثر نخواهد داشت.  در بسیاری از کشورهای اروپایی ثبت اثر موسیقی سابقه بیشتر از یک قرن را دارا می باشد، بر این اساس صاحب اثر می تواند بعد از ثبت اثر خود، حقوق مادی اثر را بدست آورد، بنابراین هر شخص حقیقی و حقوقی به منظور استفاده از اثر موسیقی باید اجازه صاحب اثر را داشته باشند، بنابراین باید حقوق متعلق به ان را پرداخت کند در صورت سو استفاده پیگرد قانونی را دارد.

یک اثر موسیقی در مالکیت فکری موارد زیر را شامل می‌گردد:

  1. انتشار و فروش اثر
  2. اجرا، ضبط، انتشار
  3. اجرا در عموم
  4. استفاده از اثر موسیقی به منظور خلق اثر جدید

0 / 5. مجموع: 0

اشتراک گذاری توسط:

فیسبوک
توییتر
لینکدین
واتس‌اپ
تلگرام
ایمیل

مقالات مرتبط را مطالعه کنید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *