در داوری املاک، خریدار و فروشنده میتوانند اختلاف خود در قراردادهای مشارکت ساخت، قراردادهای پیش فروش و خرید ملک، قراردادهای پیمانکاری را به جای طرح در دادگاه توسط یک نفر شخص ثالث مرضی الطرفین حل و فصل می نمایند که داور نامیده می شود. داوری یک شکل خصوصی برای حل و فصل اختلاف بین طرفین است و ابزاری مفید برای حل سریع و عادلانه اختلافات در معاملات املاک است.
بنابراین طرفین معاملات املاک می توانند ضمن قراردادهای فیمابین با درج شرط داوری در قرارداد و یا انعقاد موافقتنامه (قرارداد) داوری مستقل از قرارداد، مرجع حل اختلافات آتی را نهاد داوری تعریف نمایند. بنابراین در صورت وقوع اختلاف، اختلاف خود را به داوری ارجاع می دهند.موافقت نامه داوری حتی اگر قرارداد خرید و فروش املاک غیرقابل اجرا باشد، همچنان به عنوان یک توافق جداگانه قابل اجرا میباشد.
نکات داوری در قراردادهای املاک
بسیاری از مشاورین املاک شرط داوری را در قراردادهای خرید و فروش ملک تایپ می نمایند که ممکن است خریدار و فروشنده از آن بی اطلاع باشند. یکی از مزیت های داوری، سرعت عمل فرآیند داوری در داوری املاک نسبت به رسیدگی اختلاف طرفین معامله املاک در دادگاه است. از آنجا که فرآیند اجرایی رسیدگی از طریق داوری، سهولت بیشتری نسبت به رسیدگی از طریق آیین دادرسی را دارد، اختلافات طرفین با سرعت بیشتری قابل حل است.
داور، طرفین اختلاف معاملات املاک را در جلسات داوری املاک دعوت می نماید، سپس بعد از بررسی اسناد طرفین، دفاعیات هر دو طرف خوانده و بر اساس دفاعیات هر دو طرف رأی خود را صادر می نماید.
درصورتیکه طرفین اختلاف بر انتخاب داور توافق نمایند و متعهد به انتخاب داور شده باشند ولی در صورت وقوع اختلاف داور یا داوران موردنظر خود را معرفی نکنند یکی از طرفین میتواند داور خود را معین کرده و طی اظهارنامه داوری بهطرف مقابل معرفی نماید و خواستار تعیین داور برای طرف مقابل و یا خواستار تعیین داور ثالث میگردد. بنابراین طرف مقابل تا ده روز فرصت دارد داور موردنظر خود را به دادگاه معرفی نماید، در صورت عدم اقدام فرد جهت تعیین داور موردنظر، خواهان(ذینفع) میتواند به دادگاه برای تعیین داور مراجعه نماید.
قراردادهای حوزه املاک، از قراردادهای پرکاربرد می باشند که در زمینه های مختلف قرارداد مشارکت در ساخت، قراردادهای پیش فروش ملک، قراردادهای پیمانکاری و ……… کاربرد دارند.پیشنهاد کارشناسی و حقوقی متخصصن این امر، استفاده از سیستم داوری در این مدل قراردادها هست، قراردادهای حوزه املاک شامل قراردادهای رهن و اجاره، خرید و فروش املاک و مشارکت میباشند.
قراردادهای داوری املاک
در قراردادهای حوزه معاملات املاک، باید طرفین اختلاف در صورت مراجعه به داور، موارد زیر را مد نظر قرار دهند:
1- آشنایی مشاوران املاک با فرآیند داوری در معاملات املاک
2- ایجاد یک شرط دقیق داوری در قراردادهای املاک با اطلاع طرفین اختلاف بین خریدار و فروشنده املاک
3- انتخاب داور متخصص و با تجربه در زمینه املاک توسط طرفین
4- استفاده از کارشناسان رسمی دادگستری در زمینه خرید فروش، رهن و اجاره املاک برای انجام داوری
5- بررسی حدود و اختیارات داور در فرآیند داوری و رعایت اصل تناظر توسط داور مربوطه.
برای دعاوی ملکی ابتدا داوران بعد از اعلام قبولی داوری موظف به رسیدگی اختلاف طرفین هستند. بنابراین داور باید طرفین اختلاف را دعوت نمایند و به دفاعیات و ادعاهای آن ها توجه نماید. بنابراین بعد از مذاکره با طرفین و بررسی اوضاع و بررسی اسناد و مدارک طرفین به تشکیل جلسات داوری اقدام می نماید. اگر نیاز به برگزاری جلسات مجدد داوری باشد در همان جلسه توسط داور به طرفین ابلاغ می-گردد. در پایان جلسات داوری، داور آماده صدور رأی داوری می گردد.
شرکت آرمان سنجش دارای تیم متخصص کارشناسان رسمی دادگستری در زمینه داوری رشته های مختلف مهندسی می باشد و خدمات گسترده ای را در این زمینه ارائه می نماید.
مقالات مرتبط با داوری در معاملات و قرارداد مشارکت در ساخت: