حق مولف

ارزش گذاری حق مولف

مالکیت فکری مولف به خلاقیت های ذهنی افراد در زمینه های مختلف از جمله کتاب، مقاله، ترانه، موسیقی، طرح های صنعتی، اختراعات اشاره دارد.

مالکیت فکری مجموعه حقوقی است که به افرادی که از خلاقیت های ذهنی و فکری خود استفاده می نمایند تعلق می گیرد، روند مالکیت فکری شامل ( ایده و نوآوری، تجاری سازی، حفاظت، اعمال حق، زندگی بهتر) است.

حقوق مولف در مالکیت فکری آثار ادبی و هنری

آثار ادبی و هنری موارد زیر را در بر میگیرد:

  1. آثار نوشتاری: شعر، مقاله، نمایشنامه، فیلم، موسیقی، ترجمه
  2. آثار هنری: طرح، نقاشی، عکس، مجسمه سازی، معماری
  3. نرم افزارهای رایانه ای: پایگاه داده ها
  4. تهیه و نشر آثار

حق مولف بعنوان یکی از اجزای حقوق آثار ادبی و هنری مورد توجه است و بعنوان حقی به صاحب اثر تعلق میگیرد. حق مولف عبارت است از مجموعه حقوقی که به خالق اثر و پدیدآورنده اثر تعلق می‌گیرد، حق مولف حقوقی مانند (حق نشر، حق تکثیر، حق کپی برداری، الگوبرداری، موسیقی، فیلم) را شامل می‌شود.

قوانین آثار ادبی حق مولف

در گذشته سرقت های علمی و ادبی در زمینه های آثار نویسندگان و خالقین اثر منجر به ایجاد مشکلاتی در جامعه میشد، کشورهایی نظیر انگلستان و آمریکا در سال 1886 قوانینی را در زمینه مالکیت های فکری آثار ادبی و هنری به تصویب رساندند.

قانون (حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان) درسال 1348 اطلاعاتی درباره ی مدت زمان حمایت از آثار پدیدآوردگان را در بر میگیرد. همچنین قانون ترجمه و تکثیر نشریات آثار صوتی در سال 1352 به تصویب رسیده است و در سال 1379 قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای شکل گرفت.

حقوق کپی رایت به اجرا کنندگان آثار ادبی (هنرپیشگان، خوانندگان، بازیگران، کارگردانان، آهنگ سازان، تولیدکنندگان رادیو و تلویزیون) تعلق می‌گیرد. مهمترین اهداف اجتماعی کپی رایت و حقوق مرتبط به آن تشویق فعالیت های خلاقانه است.

حقوق مادی و معنوی مولف

حقوق آثار مادی و معنوی دو قسمت اصلی حق مولف را تشکیل میدهد، حقوق مادی مولف، حقوقی است که قابل خرید و فروش و نقل و انتقال به دیگران است (مانند کتاب) که توسط نویسنده ای نوشته شده و منتشر می‌گردد، بنابراین در صفحه اول کتاب نوشته شده است حق کپی رایت وجود ندارد) این حق برای مولفان به منظور عدم سو استفاده دیگران قرار گرفته است.

آثار معنوی مولف تنها متعلق به شخص پدید آورنده و خالق آثار است و کسی جز مولف حق کپی رایت از آن را نداشته و تنها بعد از مرگ پدید آورنده با وصیت وی حق انتقال آن به دیگری وجود دارد.

کپی رایت چیست؟

کپی رایت در دسته آثار هنری و ادبی جای دارد، حمایت از حقوق آثار ادبی تا 50 سال بعد از فوت خالق و پدید آورنده آثار ادبی شامل ( فیلم ها، موسیقی، نرم افزارها، برنامه های کامپیوتری، نقاشی، مجسمه سازی) در زمینه کپی رایت مطرح می‌گردد.

ضرورت وجود کپی رایت چیست؟

با پیشرفت علم و دانش و توسعه صنعت چاپ و انتشار، استفاده بشر از کتاب، نشریات مقالات و نوشته های علمی سرعت پیدا کرده است، بنابراین حق مولف بعنوان اصلی ترین حقوق مالکیت فکری آثار ادبی شناخته شده است.

0 / 5. مجموع: 0

اشتراک گذاری توسط:

فیسبوک
توییتر
لینکدین
واتس‌اپ
تلگرام
ایمیل

مقالات مرتبط را مطالعه کنید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *