داوری در قراردادهای پیش فروش ساختمان

داوری قراردادهای پیش فروش ساختمان

مطابق ماده 20 قانون پیش فروش ساختمان مصوب 29/10/1389 مجلس شورای اسلامی:

ماده20ـ کلیه اختلافات ناشی از تعبیر، تفسیر و اجراء مفاد قرارداد پیش‌فروش توسط هیأت داوران متشکل از یک داور از سوی خریدار و یک داور از سوی فروشنده و یک داور مرضی‌الطرفین و در صورت عدم توافق بر داور مرضی‌الطرفین یک داور با معرفی رئیس دادگستری شهرستان مربوطه انجام می‌پذیرد. درصورت نیاز داوران می‌توانند از نظر کارشناسان رسمی محل استفاده نماید.

آئین‌نامه اجرائی این ماده توسط وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت دادگستری تهیه و به تأیید هیأت وزیران خواهد رسید. داوری موضوع این قانون تابع مقررات آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب خواهد بود.

ماهیت قراردادهای پیش فروش ساختمان

ماهیت قراردادهای پیش فروش ساختمان، به جهت در حال اجرا بودن و نداشتن سند تفکیکی و موارد بسیار مشابهی که منجر به ضایع شدن حقوق خریداران این گونه واحدهای مسکونی شده است، موجب شده تا قانونگذار به جهت جلوگیری از این گونه موارد نسبت به آن اتخاذ تصمیم نماید.

به جهت جلوگیری از تعطیلی کارگاه پروژه ساختمانی بمنظور رسیدگی دعاویی احتمالی فیمابین فروشنده و پی خریداران، تسریع در جریان رسیدگی و … قانون گذار ارجاع هرگونه اختلاف را به موضوع داوری موکول کرده است، نکته حائز اهمیت در اینگونه قراردادهای استفاده و بهره گیری از توان علمی و حقوقی افرادی بعنوان داور است که در تسریع این فرآیند تأثیرگذار باشند، پیشنهاد تخصصی و کارشناسی ما، تعیین یک نفر کارشناس رسمی دادگستری رشته ساختمان که دارای صلاحی داوری در این حوزه نیز باشد بعنوان داوری در اینگونه قراردادهاست.

فرآیند داوری در قراردادهای پیش فروش ساختمان

داوری فرآیندی است که در آن طرفین اختلاف خریدار و فروشنده، به جای مراجعه به دادگاه از هیأت داوران به منظور حل اختلاف خود استفاده می نمایند. در قراردادهای پیش فروش ساختمان فرآیند داوری امری اجباری است.

در قراردادهای پیش فروش ملک هر یک از طرفین اختلاف یک نفر داور اختصاصی انتخاب می نمایند و یک نفر سرداور مشترک مرضی الطرفین انتخاب می نمایند، بنابراین در قراردادهای پیش فروش ساختمان هیأت داوری سه نفره بر موضوع اختلاف طرفین رسیدگی می نماید.

بعد از تنظیم و امضای قرارداد داوری توسط هیأت داوران، در صورت عدم توانایی سر داور در رسیدگی به اختلاف طرفین، استعفای سر داور و یا عدم صلاحیت سرداوری در رفع اختلاف طرفین اختلاف، طرفین باید به انتخاب سر داور جدید توافق نمایند.
در قراردادهای پیش فروش ساختمان، طرفین معاملات پیش فروش ساختمان در قراردادی جداگانه شرط داوری را تنظیم می نمایند. بنابراین طرفین خریدار و فروشنده به جای طرح یک دادخواست و مراجعه به دادگاه از هیأت داوری سه نفره به منظور حل اختلاف خود استفاده می نمایند.

داوران با تشکیل جلسات داوری باید به دفاعیات خریدار و فروشنده استماع کنند در این جلسات استماع باید به هر دو طرف معاملات فرصت دفاع از خود داده شود.

در صورتی که یکی از داوران به اختیار خود در جلسات استماع حضور نداشته باشد، به مدت 5 سال از داوری محروم می¬گردد، همچنین داوران باید افرادی متخصص و با تجربه و از کارشناسان رسمی دادگستری باشند.
با توجه به ماده 20 در قراردادهای پیش فروش املاک، رسیدگی و حل اختلاف دعاوی مربوط به پیش فروش ساختمان از طریق ارجاع به داوری امری اجباری برای طرفین قرارداد می باشد.

ویژگی های نهاد داوری در قراردادهای پیش فروش ساختمان:

  1. نهاد داوری در قراردادهای پیش فروش ساختمان شامل ویژگی های زیر است:
  2. قانونی بودن صدور رأی در قراردادهای پیش فروش ساختمان
  3. برخورد منصفانه هیأت داوری در ارتباط با طرفین قرارداد
  4. تعیین داوران اختصاصی توسط طرفین قرارداد پیش فروش ساختمان
  5. نوشته شدن قرارداد شرط داوری بصورت جداگانه و مستقل
  6. صلاحیت هیأت داوری در سه مورد تعبیر، تفسیر و اجرای مفاد قرارداد پیش فروش ساختمان
  7. معتبر بودن قرارداد شرط داوری در صورت تمام شدن مدت اعتبار قرارداد اصلی
  8. تشکیل جلسات هیأت داوری و رسیدگی به اختلاف طرفین با رعایت اصل تناظر
  9. اجباری بودن قرارداد داوری در قراردادهای پیش فروش ساختمان
  10. توجه طرفین در انتخاب داور با صلاحیت

شرکت آرمان سنجش دارای تیم متخصص کارشناسان رسمی دادگستری در زمینه داوری رشته های مختلف مهندسی می باشد و خدمات گسترده ای را در این زمینه ارائه می نماید.

0 / 5. مجموع: 0

اشتراک گذاری توسط:

فیسبوک
توییتر
لینکدین
واتس‌اپ
تلگرام
ایمیل

مقالات مرتبط را مطالعه کنید:

2 دیدگاه دربارهٔ «داوری قراردادهای پیش فروش ساختمان»

    1. مدیر سیستم

      باسلام
      با دفتر شرکت تماس بگیرید و مشخصات خودتان را جهت همکاری اعلام بفرمایید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *