شعب بانکها بعنوان یک از انواع کاربری تجاری از چندین منظر خاص هستند و در زمان ارزیابی و قیمت گذاری شرایط ویژه ای دارند. بانکداری در ایران بعد از انقلاب اسلامی بموجب اصل 44 قانون اساسی، دولتی اعلام گردید. اما رفته رفته تأسیس موسسات مالی اعتباری از سال 1376 زمینه ساز تأسیس بانکهای خصوصی گردید و نهایتاً بانک مرکزی در اسفند ماه سال 1377 موافقت خود را با تأسیس بانک خصوصی اعلام کرد.
هم اکنون 21 بانک خصوصی در کشور فعالیت مینماید که یا از بدو تأسیس مجوز بانک خصوصی اخذ کرده اند و یا اینکه بانکهای دولتی هستند که سهام آنها به بخش خصوصی واگذار گردیده است و عملاً مطابق قانون تجارت و بانکداری بعنوان موسسات و بانکهای خصوصی فعالیت مینمایند.
تب و تاب افزایش فعالیت و توسعه شعب بانکها طی سه دهه گذشته پس از آغاز موافقت با اخذ مجوز بانک خصوصی همواره در جریان بوده، گاهی افزایش و توسعه شعب و گاهی، ادغام و یا حذف شعب بانکها را شاهد بوده ایم. با تثبیت فعالیتهای توسعه ای شعب بانکها، یکی از عوامل بسیار موثر در نقش آفرینی بانکها بعنوان بخشی از فعالیتهای اقتصادی و مالی کشور، توجه ویژه به شعب بانکهاست که در تمامی بانکها اداره پشتیبانی و ساختمان عهده دار این مهم است.
امروزه طراحی و معماری شعبه بانک بنحوی که بر محور مشتری مداری انجام شده باشد، خصوصاً موقعیت قرارگیری بمنظور دسترسی آسان و سریع مشتریان به آنها مدنظر قرار گرفته است. علی رغم رشد و توسعه بانکداری مجازی، هنوز هم تا نقطه ایدهآل فاصله داریم و گاهاً نیاز هست به دلایل مختلفی مشتریان به شعب بانکها مراجعه کنند.
کارشناسی شعبه بانک
طی دهه گذشته براساس قوانین و مقررات بانک مرکزی در خصوص محدود کردن تعداد شعب بانکها و همچنین تثبت فعالیتهای بانکداری و همچنین تأکید بانک مرکزی بر عدم مشارکت در فعالیتهای بنگاه داری توسط بانکها، اکثریت قریب باتفاق بانکها در حال تبدیل شعب استیجاری به شعب ملکی با خریداری ملک جهت استقرار شعبه بانک هستند.
رویه غالب در خصوص ارزیابی و قیمتگذاری شعبه بانک، بدین نحوه بوده است که یک نفر کارشناس به انتخاب مالک ساختمان (فروشنده) و یک نفر کارشناس بعنوان منتخب بانک (خریدار) تعیین گردیده و در صورت عدم توافق این دو نفر کارشناس منتخب در قیمتگذاری ملک، نفر سومی بعنوان کارشناس مرضی الطرفین توسط کارشناسان منتخب انتخاب و موضوع ارزیابی شعبه بانک توسط هیئت کارشناسان رسمی سه نفره انجام میپذیرد.
ارزیابی شعبه بانک توسط کارشناس رسمی
از آنجائیکه در بانکداری روز، داشتن فضاهای مختلف براساس طراحی داخلی مختص مشتریان، کارمندان، مدیران، فضای آبدارخانه و صرف غذا کارمندان، بایگانی و اتاق یا فضای جلسه مدیر با مشتریان خاص از ملزومات مورد انتظار کارکنان و مشتریان بانکهاست، لذا شعب بانکها امروز، حداقل مساحت بالغ بر 200 مترمربع را شامل میشوند.
این متراژ با توجه به میزان مشتریان، درجه شعبه، ارزی و ریالی بودن و سایر عوامل تأثیرگذار تا چندین برابر مساحت حداقل نیز مورد نیاز است. لذا بسیاری از معماران و طراحان و سازندگان ساختمان، در هنگام طراحی و اجرای بخش تجاری، با هدف واگذاری ملک تجاری به شعب بانک این موضوعات را در نظر گرفته و علاوه بر لحاظ ارتفاع حداقل 6 متر در سالن اصلی، بخشی از ساختمان را بمنظور سایر موارد مورد نیاز بانک بصورت دوطبقه و بالکن طراحی و اجرا مینمایند.
قیمت گذاری شعبه بانک ها
باتوجه به توضیحات فوق الذکر، عموماً قیمت گذاری شعبه بانک به دلایل خاص خود، متمایز از سایر کاربریهای تجاری است. ارائه قیمت و ارزش ملک موضوع شعبه بانک علاوه بر معماری و ساختمان و کاربری سایر عوامل تأثیرگذاری را نیز شامل میشوند که از جمله موقعیت مکانی در منطقه شهری است. جمعبندی و لحاظ همه این عوامل از موضوعات تخصصی هستند که ارائه نظر در مورد آنها مستلزم، مطالعه و بررسی اسناد مالکیت، بازدید میدانی، بررسی جمیع موارد مورد نظر است.
ما کارشناسان آرمان سنجش با اشراف دقیق به موضوعات ارزیابی ساختمانهای تجاری و خصوصاً ساختمانهای تجاری شعبه بانکها، با سابقه کاری درخشان، آمادگی انتخاب به عنوان کارشناس منتخب بانک، کارشناس منتخب مالک و کارشناس منتخب مرضی الطرفین در معاملات خرید شعب بانکها هستیم.
5 / 5. مجموع: 5