حل و فصل اختلافات افراد حقوقی با یکدیگر یا سهامداران حقوقی با سهامداران حقیقی یا شرکت های تعاونی با شرکت تعاونی دیگر در بخش تعاونی ها، از طریق ارجاع به داوری امکان پذیر می باشد.
براساس تجربه و عملکرد شرکت های تعاونی و دریافت درخواست های متعدد از شرکت های تعاونی، بیشترین اختلافات بین افراد در حوزه تعاونی های مسکن صورت می پذیرد، افزایش قیمت مسکن باعث شده است، شرکت های تعاونی نتوانند به تعهدات خود به اعضای تعاونی عمل نمایند. بنابراین طرفین اختلاف، داوری را شرط ضمن عقد قرارداد در تعاونی های مسکن قرارداده و رسیدگی به اختلاف آن ها در اتاق تعاون و یا اتحادیه تعاونی صورت می پذیرد.
تعاونی یک مدل و شخصیت حقوقی شرکت است. شرکت های تعاونی با قبول شرط داوری در قرارداد داوری تعاونی های مسکن، عملاً صرفاً سازمان داوری را تعیین می نمایند، که در آن فرآیند رسیدگی به داوری مشخص و مطابق ضوابط اتاق بخش تعاون عمل می نمایند. داوری رسیدگی به دعاوی بخش تعاون را تسریع می نماید.
داوری سازمانی در تعاونی های مسکن
در داوری تعاونی های مسکن، داوری موردی جایگاهی نداشته و داوری از طریق داوری سازمانی بخش اتاق تعاون انجام می گیرد. در داوری سازمانی، مطابق قانون در کشور، سه نهاد دارای پشتوانه قانونی بعنوان سازمان داوری هستند، که شامل موارد زیر است:
- مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران
- مرکز داوری اتاق تعاون ایران
- دیوان داوری مرکز امور وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه
در داوری سازمانی، دستورالعملها و آییننامههای داخلی وجود دارند، در چارچوب ضوابط داوری سازمانی، فرآیند داوری توسط یکی از این سه نهاد انجام میشود، مدیریت فرآیند در رسیدگی داوری توسط نهاد داوری صورت می پذیرد.. در داوری سازمانی، دیوان داوری، مرکزی برای رسیدگی به دعواهای طرفین دارد ضوابط و مقررات دیوان مرکزی ملاک عمل است.
قرارداد داوری سازمانی، تابع ضوابط دیوان داوری مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه است. در داوری سازمانی، سازمان به داور اخطاری برای حضور در جلسه داوری بهمنظور رسیدگی به اختلاف میزند و طرفین اختلاف را برای حضور در جلسه رسیدگی مطلع میسازد. بنابراین، داوری تعاونی های مسکن از نوع داوری سازمانی است.
انتخاب داور در داوری تعاونی های مسکن
انتخاب داور به دو روش زیر در تعاونی های مسکن انجام می گردد:
- طرفین با توافق یکدیگر داور مورد نظر خود را انتخاب و به سازمان بخش تعاون معرفی نمایند.
- انتخاب داور از طریق اتاق بخش تعاون انجام گردد.
شرکت های حقوقی تجاری
شرکت های حقوقی به دسته های زیر تقسیم می شوند:
- شرکت های سهامی خاص و عام
- مسئولیت محدود
- تضامنی
- نسبی
- تعاونی
افراد حقوقی و حقیقی با ایده های مختلف در شرکت های تعاونی با سهم و حقوق مساوی حضور دارند. حداقل تعداد این افراد در تعاونی نباید از 7 نفر کمتر باشد. مطابق بند 3 ماده 57 بخش تعاون جمهوری اسلامی ایران مصوب 1377، اتاق تعاون مسئول رسیدگی به اختلافات در بخش تعاون می باشد.
بند ۱۴ ماده ۵۷ الحاقی قانون بخش تعاون مصوب ۱۳۹۳ مقرر داشته است:
رفع اختلاف بین اشخاص حقوقی در بخش تعاون و یا اختلاف اشخاص حقیقی و حقوقی و نیز اختلاف هر شخص حقوقی با اعضایش از طریق مرکز داوری اتاق تعاون صورت می گیرد.
تعریف اتاق تعاون
اتاق تعاون نهادی است که شرکت های تعاونی با نظارت و رسیدگی وزارت تعاون وظایف زیر را انجام می دهند که به شرح زیر است:
الف : انجام مسئولیت های مربوط به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن.
ب . انجام امور وزارت تعاون .
ج : حل اختلاف در بخش تعاونی ها، اتاق بازرگانی بین افراد حقوقی باهم و یا بین افراد حقیقی و حقوقی.
ما چه کمکی می توانیم به شما بکنیم: تیم تخصصی کارشناساس و داوران متخصص شرکت آرمان سنجش با داشتن تجربه، تخصص و صلاحیت لازم در زمینه های مختلف، در هریک از مراحل رسیدگی بعنوان داور و یا کارشناس می تواند به شما کمک نمایند.
5 / 5. مجموع: 2