برای انتخاب داور اختصاصی باید تراضی طرفین در نظر گرفته شود، عزل داور اختصاصی هم به تراضی طرفین بستگی دارد، داور وکیل ما نیست و همچنین حافظ منافع ما نیست. داوری دارای یکنهاد شبه قضایی است نصب داور اختصاصی نیز نیازمند توافق دو طرف است در انتخاب داور اختصاصی باید به این موضوع توجه کرد که گاهی داور تقاضای مبلغ قابلتوجهی از طرفین قرارداد مینمایند از آنجا که طرفین با توافق خود داور را انتخاب نمودهاند نمیتوانند عزل داور کنند.
همواره به این نکته توجه شود که دادگاه بعد از نصب داور نمیتواند داور را رد نماید مگر آنکه موجبات رد داور فراهم گردد.
درخواست داوری
طرفین اختلاف دعوا با توافق یکدیگر یک نفر را بعنوان داور انتخاب می نمایند و درخواست داوری می دهند که درخواست داوری باید حاوی نکات ذیل باشد:
- درخواست ارجاع اختلاف به داوری.
- نام و نشانی طرفین.
- بیان ادعا و خواسته آن.
شیوه های نصب داور
نصب داور به سه شیوه امکانپذیر است:
- نصب داور توسط طرفین
- نصب داور توسط دادگاه
- نصب داور توسط شخص ثالث
در صورت نصب داور توسط دادگاه، بعد از تعیین داور، اخطاریهای توسط دادگاه به طرفین اختلاف فرستاده میشود، بنابراین طرفین اختلاف در صورت اعتراض به داور انتخاب شده به دادگاه مراجعه می نمایند و در صورت پذیرفتن داور مورد نظر او را بعنوان داور انتخاب می نمایند.
تعیین مقام ناصب داور
طرفین همچنین میتوانند یک نفر شخص ثالث را بهعنوان داور انتخاب نمایند که این شخص ثالث اقدام به نصب داور می نماید در این صورت اگر داور موردنظر داوری را قبول نکند شخص ثالث میتواند داور دیگری را انتخاب نماید، داوری تا زمانی که نصب داور انجامنشده باشد ادامه پیدا میکند.
طرفین اختلاف یک نفر داور اختصاصی انتخاب می نمایند و داوران منتخب، سرداور را تعیین خواهند کرد. چنانچه یکی از طرفین ظرف (30) روز از تاریخ شروع داوری، داور خود را تعیین و قبولی وی را تأیید نکند یا داوران منتخب نتوانند ظرف سی (30) روز از تاریخ انتخاب داور در مورد انتخاب سرداور، توافق و قبولی وی را تأیید نمایند، بنا به تقاضای یکی از طرفین تعیین داور طرف ممتنع یا سرداور طبق مقررات ماده (6) آیین دادرسی مدنی صورت خواهد. گرفت.
تعیین داور توسط طرفین اختلاف
طرفین اختلاف یک نفر داور اختصاصی انتخاب مینمایند و داوران منتخب، سرداور را تعیین خواهند کرد. چنانچه یکی از طرفین ظرف (30) روز از تاریخ شروع داوری، داور خود را تعیین و قبولی وی را تأیید نکند یا داوران منتخب نتوانند ظرف سی (30) روز از تاریخ انتخاب داور در مورد انتخاب سرداور، توافق و قبولی وی را تأیید نمایند، بنا به تقاضای یکی از طرفین تعیین داور طرف ممتنع یا سرداور طبق مقررات ماده (6) آیین دادرسی مدنی صورت خواهد. گرفت.
شیوه دعوت از طرفین داوری
داور بعد از پذیرفتن داوری باید طرفین را برای روشن شدن اختلاف دعوت نماید که شیوه دعوت از طرفین مطابق توافقنامه داوری می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- پست سفارشی
- پیامک و ایمیل، تلکس
- ارسال اظهارنامه
داور بهتر است اطلاعات کافی از مقوله داوری داشته باشد، سایر افراد هم میتوانند بهعنوان وکیل در داوری حضور یابند. داور باید به عدالت رأی نهایی را صادر نماید ضمن این نکته که داور ممکن است اطلاعات حقوقی نداشته باشد و همچنین ممکن است تخصص چندانی نداشته باشد.
5 / 5. مجموع: 2